Klädkoder och klädselregler för bröllop

När man ska på bröllop kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig. Därför är det bra att kolla upp klädkoden långt i förväg och se till att man uppfyller brudparets önskan. Detta gäller för de vanligaste klädkoderna i Sverige.

pexels-photo-136418När det gäller klädkoden på bröllopet är den viktigaste regeln att inte bryta den. Den finns av en anledning och kanske har brudparet valt att matcha klädkoden med bröllopsdekorationer eller andra inventarier, för att bröllopet ska bli vackert och alla foton se fina ut. Kvinnor ska undvika att bära vitt eftersom det är brudens färg, och svart eftersom det påminner om sorg. Enligt Aftonbladet är rött okej och det betyder inte alls att man haft en affär med brudgummen som många tror. Det man också ska tänka på om bröllopet är kyrkligt är att ta med en sjal, kavaj eller tröja att ha över axlarna i kyrkan.

 Detta betyder klädkoderna på ett bröllop

Det finns många olika klädkoder inför bröllop. Nedan listas de olika kategorierna med förklaringar. Enligt Expressen omfattas aldrig barn av klädkoder. De får alltid bära kläder i vilken utformning, färg och bekvämlighet de själva eller föräldrarna vill.

  • Formell klädsel. För formell klädsel gäller högtidsdräkter som frack för män och lång frackklänning för kvinnor. Klänningen ska vara ärmlös och får inte ha allt för mycket urringning.
  • Halvformell klädsel. För denna kategori gäller smoking för män. För kvinnor kan klänningen vara både kort eller lång, så länge den inte är lika festlig som en frackklänning.
  • Mörk kostym. Mörk kostym är den vanligaste klädkoden i Sverige. Männen bär enkla kostymer och kvinnorna bär finare klänningar. Det kan vara svårt att avgöra vad som är för fint. Är man väldigt osäker får man fråga brudparet, enligt Bröllopsguiden.se. Längden på klänningen ska vara från knäet och neråt och man får även använda kjol om man inte vill ha klänning.
  • Kavaj är en avslappnad klädkod och kan tolkas väldigt fritt eftersom den kan se ut lite hur som helst. För kvinnor gäller en finare klänning än till vardags, eller byxor med jacka till.
  • Valfri och vardaglig klädsel. Denna kategori betyder att man får ha på sig vad man vill. Dock ska man undvika allt för vardagliga kläder som exempelvis jeans eller korta shorts.