Garderobsplanering

Tillhör du de som gör alldeles för många impulsköp? Som helt plötsligt kommer på att du har 15 par sneakers i garderoben, men inga kängor eller gummistövlar. Då kanske du borde göra en garderobsplanering.

Garderobsplanering handlar om att göra listor på vilka plagg man vill äga, och sen inte köpa något annat än det som finns på listan. Man måste inte specificera exakt vilka modeller det handlar om, men det bör åtminstone vara så specifikt att man vet hur många stuprörsjeans man får äga och i vilken färg.

De tre frågorna

För en del människor är det självklart hur man ska tänka när man garderobsplanerar. För andra är det svårare. Om du tillhör den senare gruppen kanske det underlättar om du besvarar följande frågor innan du sätter igång:

  1. Vilken typ av arbete har du? Använder du uniform, eller speciella arbetskläder? Har du ett arbete där du är ledigt eller formellt klädd?
  2. Vad gör du på fritiden? Tränar du mycket, är du ute i svängen, eller är friluftsliv ditt största intresse?
  3. Representerar du ofta ditt jobb, exempelvis på resor och konferenser?

Ju fler av dina plagg du kan använda i flera situationer, desto bättre. I hur stor utsträckning detta är möjligt beror dock på vad man har för arbete och fritidsintressen. Med fritidsintressen avses här saker som man verkligen ägnar sig åt på fritiden. Har du ett par löpartights som du köpt på rea för att du tänkt börja springa, men det har inte blivit av? Då kanske det är dags att rensa ur dem ur garderoben. I garderobsplanering ingår också att rensa i garderoben med jämna mellanrum, för att sälja eller ge till Myrorna. Det gäller att skilja på de plagg som man gillar att ha på sig, och de som man gillar men sällan har på sig.

Ytterligare en fördel med garderobsplanering är att man kan vara säker på att inte helt plötsligt ha fler plagg än vad som ryms i garderoben.