Färger och årstider

Tycker du att det är svårt att hitta kläder, accessoarer och skönhetsprodukter som passar dig? Om du låter göra en färganalys kommer du att märka att det blir betydligt lättare.

Många av oss har sett en jättesnygg tröja i en affär, och blivit besvikna när vi provat den och sett rent ut sagt förskräckliga ut i den. Ibland beror det på passformen, men ofta är det färgen som helt enkelt inte passar oss. Vilka färger vi passar i är mer komplext än man först kan tro. Hårfärg, ögonfärg, hudton och färgen på våra ögonvitor är saker som spelar in. Syftet med en färganalys är att fastställa vilken färgtyp man själv tillhör. Detta avgör framför allt vilka färger man passar i, men också hur många färger man kan bära upp samtidigt.

Det finns fyra färgtyper, som är döpta efter årstiderna. Sedan finns det ytterligare dimensioner – man kan t.ex. vara en ljus vår eller en klar vinter. Många som passar bäst i svart, vitt och grått är vintrar, men är man en vinter passar man även i kalla och klara färger, som cerise. Två kända svenska kvinnor som är vintrar är Agneta Sjödin och drottning Silvia.

  • Efter vintern kommer våren. Här hittar vi Silvias dotter, prinsessan Madeleine, men också Lill-Babs och Lena Endre. En vår klär i klara färger, men det ska vara varma, klara färger.
  • En annan kunglighet, den norska prinsessan Mette-Marit, är en typisk sommar. Det är även den f.d. partiledaren Maud Olofsson. Sommar innebär inte starka färger, utan man bör välja svala, lite dämpade färger.
  • Hösten, slutligen, innebär just höstfärger: varma, mustiga och dämpade. Anna Lindmarker och kronprinsessan Victoria är två höstar som många inspireras av.

Men det handlar som bekant inte bara om att fastställa vilken årstid man är. Det är här de ytterligare egenskaperna kommer in i bilden. En vår eller sommar kan vara ljus, en vår eller höst kan vara varm (röda inslag i håret, fräknar), en sommar eller vinter kan vara kall, osv. De många möjliga kombinationerna gör att det är svårt att göra en färganalys på egen hand.

Att göra en färganalys kostar från 2000 kronor och uppåt. Eftersom man minimerar risken att köpa kläder man inte passar i tycker många dock att det är en bra investering.