Behöver du en personal shopper?

”Gör om mig” har varit ett populärt inslag i tidningar och tv-program i många år. I korthet handlar det om att en person får en ny stil. Man behöver dock inte figurera i media för att få hjälp med att hitta en ny och personlig stil. Det räcker med att man anlitar en personal shopper.

Personal shopper är inte det vanligaste yrket i vårt avlånga land, och förknippas framför allt med storstäderna. Det är dock inte bara där som det finns människor i karriären som inte har tid att köpa kläder, stressade föräldrar med ont om tid och personer som känner att det är dags för en ny stil. Det kan vara glest med personal shoppers, men de finns utspridda lite varstans i Sverige. I Värmland finns det troligen bara en enda, skriver Värmlands Folkblad. Hon heter Marielle Magnusson och har ett imponerande CV: hon har varit modell, assistent åt makeup-artister och fotografer, arbetat som makeup-artist själv och driver nu ett eget företag som förutom personal shopper-tjänster även erbjuder styling, makeup-hjälp och modefotografering. Att vara kunnig inom flera områden som hör till mode och skönhet är en fördel om man vill arbeta som personal shopper. Det är t.ex. viktigt att kunna upplysa sina kunder om vilka färger och färgkombinationer som passar dem.

I dagsläget är ungefär 70 % av de som anlitar personal shoppers kvinnor, men så kommer det troligen inte att vara särskilt länge till. Fler och fler män upptäcker också den här typen av tjänster. Delvis beror det här på ett förnyat intresse för klassisk stil, och där känner många sig osäkra. De som uttalar sig i den här artikeln säger att det är just den klassiska stilen som män efterfrågar, medan kvinnor som anlitar personal shoppers är mer intresserade av trender. Sedan går det också att spara både tid och pengar på att anlita en personal shopper. Det uppskattas inte minst av de som vill se bra ut, men som egentligen inte är speciellt intresserade av shopping. Enligt en helt ovetenskaplig gissning finns det betydligt fler män än kvinnor i den gruppen.

Personal shopper på nätet

Att anlita en personal shopper kan kosta ganska mycket pengar, även om de flesta upplever att de sparar in dessa pengar i längden. Det finns dock ett budgetalternativ, på nätet. Fler och fler tjänster poppar upp där en stylist gör en personal shoppers arbete på distans.

Företag som Trunk Club och Outfittery erbjuder sina kunder att prenumerera på kläder. Med jämna mellanrum får man hem en låda med kläder, som har valts ut för att passa ens personliga stil. De plagg som man inte vill behålla returnerar man. Det säger sig självt att den personliga anpassningen inte kan bli lika bra som för den som hyr in någon av NK:s personal shoppers, men det blir å andra sidan betydligt billigare. Kanske kan det också vara första steget för att hitta sin egen stil. Tjänsterna som finns än så länge verkar framför allt vända sig till män, vilket ytterligare stärker tesen om att män inte gillar att shoppa. Å andra sidan är det troligen bara en tidsfråga innan något liknande dyker upp för kvinnor också.