Barnarbete vid sminktillverkning

Den senaste tiden har det kommit rapporter om att flera svenska sminkföretag använder sig av ett mineral som tas fram av barn i illegala gruvor i Indien. Mica, som mineralet heter, används för att smink som nagellack och läppstift ska få ett skimmer.

3174924-shadow-for-eyes-isolated-on-white

När man handskas med smink är det mycket man måste tänka på. Dels måste man verkligen se till att man byter ut sminket då och då, och att man inte använder smink som någon annan använt. Vi har tidigare skrivit om att en person hamnade i rullstol efter att ha blivit smittad av sin väns smink när hon lånat det. Något annat som man kan behöva ha i åtanke är att sminket faktiskt kan vara framställt på ett sätt som inte är så juste.

Framställt i illegala gruvor

I Metro kan man nämligen läsa om att de flesta svenska och internationella sminkföretag använder sig av ett mineral som kallas mica för att få glimmer i sminkprodukter som nagellack och läppstift. Problemet med mica är att den mesta produktionen sker i Indien där flera medier nu rapporterar att barnarbete sker. Det är nämligen barn från fyra års ålder som får plats i de illegala gruvorna där ämnena till mica tas ifrån. De barn som jobbar i gruvorna drabbas ofta av kroniska hälsoproblem och missar dessutom skolgången för att kunna hjälpa sina föräldrar ekonomiskt.

Vill byta ut till syntetisk variant

När SVT kontaktade de största svenska sminktillverkarna och frågade dem om de använde sig av mica i sina produkter, hade de inte så bra koll på att mica faktiskt ofta framställs av barn. Enligt KFT har turligt nog många svenska sminkföretag den senaste tiden övervägt att byta ut den naturliga mican mot en syntetisk variant, trots att den är dyrare.