Att fria på skottdagen

Kärlek är det bästa som finns och ändå kan den vara så omständig. Nu är det fritt fram att som kvinna fri när hon vill, men förr var det inte så, och känner man sig lite nervös inför att fria kan man passa på att göra en rolig grej av det hela och fria på skottdagen – som infaller nästa år.

Var fjärde år är det skottdag. Detta för att skapa balans i soldagarna. Förr var det inte acceptabelt för en kvinna att fria, och även om det hänt mycket inom jämställdhet så finns det mycket man kan jobba med. Kvinnor får nu fria när som, tack och lov, men det blir en lite roligare grej om man väljer att göra det när det i skottår. För att se källan till att kvinnor friar på skottdagen får man gå tillbaka ända till 1800-talet. Detta då man förr ansåg att skottdagen var en olycksdag där mycket märkligt kunde ske. Att fria som kvinna var något otroligt märkligt och då blev det en grej att en kvinna kunde fria. Att som man då tacka nej såg som oerhört olycksbådande så kanske passade kvinnor på skriver Aftonbladet.

Nu har dagen gått från olycksbådande till speciell och att som kvinna välja just den dagen blir ett vackert minne.

Ett personligt frieri

1564957-gold-pendant-in-shape-of-heart-with-diamond-on-chainMan kan välja att i Expressen lägga upp ett frieri. Eller att göra det lite mer personligt. Om man känner att det är dags att ta relationen vidare men vill att beslutet ska ske gemensamt kan man på skottdagen ge ett vackert namnsmycke som symboliserar ens kärlek och där föreslå att man ska gifta sig. För visst, man behöver inte gå ner på knä utan vad det handlar om är att man behandlar varandra med respekt och vill leva med varandra. Genom att ge ett personligt smycke kan man få med symbolen som betyder mycket för en själv och som då blir en påminnelse för ens kärlek.

Vill du läsa mer om skottår och skottsekunder har SR ett bra inslag.