Androgynt eller kvinnligt i modet?

Det viktiga med skönhet är att man själv ska känna sig snygg och bekväm, inte vad andra tycker. En designer som nyligen fick priset Årets nykomling på Elle-galen är den 28-åriga Lamija Duljevic – hon vill att man ska låta det kvinnliga få ta plats.

kläder på galgarI Svenska Dagbladet kan vi läsa mer om denna intressanta unga designer som stigit upp på modehimlen som ett stjärnskott. Hon gillar inte den avskalade skandinaviska looken som är så vanlig i Sverige, hon vill låta det kvinnliga ta plats. Hon säger vidare att hon är uppvuxen med kvinnor som omfamnar det kvinnliga, för henne känns platta skor, byxor och inget läppstift väldigt främmande, vilket hon även tror märks i hennes design.

I ett tidigare inlägg skrev vi också om hur man ramar in sitt garanterat vackra leende med läppstift, och det är något om säkerligen Lamija vet om hur man gör. Hon säger vidare att hon får ont i magen av folk som klär sig i jeans från topp till tå, för henne går detta definitivt bort. Hennes design är i stället väldigt detaljrik, och i stället är hon försiktig med accessoarer – så att det inte blir för många intryck eller stökigt.

Mer elegant kvinnligt i modet

En trend som Lamija Duljevic önskar kommer tillbaka är det hon kallar för maximalismen, som en motpol mot minimalismen. Att man ska våga uttrycka mer med just kläder. Det skandinaviskt avskalade och det minimalistiska har enligt henne dominerat modet allt för länge. Och i stället för att inspireras av herrmodet och av det androgyna borde man i stället låta det kvinnliga ta plats. Men inte på ett sätt som gör att det övergår i kitch, som det så lätt kan göra. Hon menar alltså den eleganta kvinnligheten, och slår ett slag för detta.

Andra svenska designers hon vill att man ska hålla ögonen på är AltewaiSaome, som alltid är väldigt duktiga enligt henne själv. Modiga och inriktade på just det detaljrika i sitt mode i stället för det skandinaviskt typiska med avskalat i sin helhet och minimalistiskt.

Vårens viktigaste plagg säger hon vidare var valfritt plagg men bara det är i färgat skinn. Ett intressant och karaktäriserande statement om man läst mer om denna förträffliga designer.