Allt fler vill ta bort oönskad hårväxt

Allt fler kan tänka sig att göra skönhetsingrepp av olika slag. Vad kan man göra för att till exempel ta bort oönskad hårväxt?

pexels-photo-large-3Det är allt fler svenskar som väljer att göra olika sorters skönhetsingrepp. Det kan vara allt från att ta bort generande hårväxt, till botox, laserbehandling av ytliga blodkärl eller ögonlocksplastik. Enligt en artikel i Metro visar det sig att nära en tredjedel, eller 33 procent, av alla svenskar faktiskt är intresserade eller öppna för att någon av dessa olika korrigerande ingrepp.

Något av de mindre ingripande ingreppen, som dessutom går snabbt att få utfört är att just hantera problemet med hårväxt på oönskade ställen. I Expressen kan en läsa att många kvinnor besväras av hårväxt i ansiktet. Ett sätt att bli av med detta är genom enkel hårborttagning med Dr Tore till exempel, men det finns även andra sätt. Om man inte vill göra ett permanent ingrepp kan man använda sig av epilator, även fast detta kan upplevas som mycket smärtsamt. Ett annat sätt är att vaxa bort håret, med varmt eller kallt vax. Enklast är det med färdiga vaxremsor som finns att köpa i välsorterade skönhetsbutiker. Men det går också utmärkt att gå till en salong och låta en professionell utföra behandlingen.

Men vad är det som gör att man som kvinna kan uppleva förändringar i sin hårväxt? Jo detta kan ökad hårväxt bero på:

  • Hos många kvinnor ökar hårväxten med åren, kan vara ålder och hormonella faser
  • I puberteten får både kvinnor och män kraftigare hårväxt på olika delar av kroppen
  • Under graviditet och klimakteriet kan man få förändrad hårväxt

Man duger som man är

Samtidigt kan en läsa i Svenska Yle att just missnöjet med kroppshår ökar i samhället. Företag som sysslar med hårborttagning rapporterar att efterfrågan på deras tjänster är på ständig uppgång. Men det är viktigt att förstå att det är en trend och en norm att ta bort oönskad hårväxt, men det har inte alltid varit så. Och det är okej om man inte vill ta bort hårväxt, det är ju trots allt naturligt och skyddande, samt hygieniskt. Man måste komma ihåg att man inte ska ta bort kroppshår för att någon annan vill det, utan för att man gör det för att man själv verkligen vill det.